Nana Folmann Hempler

Seniorforsker og teamleder for Lighed og Diabetes, Sundhedsfremmeforskningsenheden, Steno Diabetes Center Copenhagen

Funktion i DSFF:
Formand 2020 - 2022
kommende formand 2018 - 2020
Planlægningsudvalget for Folkesundhedsdage 2012-2018
Forskningsudvalget 2007-2012

Medlem af DSFF siden: 2007

Medlem af FFSV

Profil opdateret marts 2021

Jeg er uddannet kandidat i folkesundhedsvidenskab og har en ph.d. i sundhedsvidenskab.


Jeg har arbejdet med forskning, siden jeg blev kandidat. Det var egentlig slet ikke planen. Som første akademiker i min familie lå forskningsvejen nok ikke lige i kortene, og jeg sigtede efter en administrativ stilling. Jeg fik derfor et studierelevant job i Sundhedsstyrelsen, men da min daværende chef efter få måneder skiftede job, spurgte han, om jeg ville følge med. Det ville jeg gerne, så derfor blev jeg ansat ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed (dengang del af Københavns Amt) og endte med at blive der i 9 år og lave både speciale og ph.d.

Herefter fulgte et års ansættelse som post.doc på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet i forskningsgruppen for Sund Aldring. Derefter blev jeg forsker og sidenhen seniorforsker ved Steno Diabetes Center Copenhagen, og i dag er jeg leder for et team bestående af 14 medarbejdere. I år har jeg 10-årsjubilæum på Steno og har forskningsmæssigt fundet min hylde – nemlig interventionsforskningen, som passer fint i relation til de år, jeg har brugt på at undersøge og dokumentere social og etnisk ulighed i sundhed. At udvikle, implementere og evaluere konkrete sundhedsindsatser og nye modeller for bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet er det helt rigtige for mig. Op til COVID-19 var jeg på forskningsophold ved Melbourne Universitet, som udvidede min horisont ift. digital folkesundhed og de muligheder og udfordringer, som dette omfatter.


Jeg er i øjeblikket optaget af, hvordan vi indretter vores sundhedsvæsen mere hensigtsmæssigt, så det tilgodeser diversiteten i befolkningen, samt at sundhedsfremme og forebyggelse får en mere central plads i sundhedspolitikken. Jeg er derfor optaget af, hvordan beslutningsprocesser og prioriteringer udspiller sig på folkesundhedsområdet. Ift. til sidstnævnte er jeg med i en arbejdsgruppe i selskabet, hvor vi har fokus på organiseringen af folkesundhedsområdet og på at give indspark til den kommende sundhedsreform.


Jeg har, siden jeg blev medlem i 2007 været aktiv i selskabets udvalg og bestyrelse - først i Forskningsudvalget, herefter i Planlægningsudvalget og siden 2018 i bestyrelsen. Sidste år deltog jeg aktivt i en arbejdsgruppe, der udarbejdede årets GPS om etnisk ulighed i sundhed.

Generelt er det berigende for mig at indgå i aktiviteter, hvor deltagerne kommer fra forskellige forskningsmiljøer, praksis og beslutningsniveauet. Jeg bliver som forsker opmærksom på mine ’blind spots’, andre perspektiver og måder at anskue løsninger og problemstillinger inden for folkesundhedsområdet.   

På Folkesundhedsdage ser jeg altid frem til at møde andre med interesse for feltet og at få indblik i et bredere folkesundhedsfelt, end det jeg arbejder med på Steno. Også de gode webinarer under coronaen har udvidet min horisont.


Min ’passion’ for at skabe forandringer gør sig også gældende på hjemmefronten. Der skal altid lige males en væg, bygges et skab, flyttes rundt på møblerne, hvilket min familie efterhånden har vænnet sig til. Jeg elsker gåture i naturen med hunden, ture til gallerier og at diskutere diverse samfundsmæssige problemstillinger og udviklingstendenser med mine børn, som er ved at have en alder, hvor de har deres egne meninger. Ellers er jeg efter coronaens indtog blevet bidt af vinterbadning og noget der minder om udendørs crossfit.