Metode til indhentning af baggrundsviden

Der blev i 2022 etableret en arbejds­gruppe, som havde fokus på temaet 'evidens i folke­sundheds­arbejdet', og hvordan Dansk Selskab for Folkesundhed (DSFF) kan og skal byde ind i dette felt.


Workshops

I forbindelse med arbejdet afholdte DSFF en workshop på Folke­sundheds­dage 2022 med titlen 'Evidens i folkesundhed­sarbejdet – hvornår er indsatsen evidens­baseret?'. I januar 2023 gennem­førte DSFF en anden (online) workshop i samarbejde med Sund By Netværket. I denne workshop deltog ca. 30 folkesundheds­aktører, hvoraf de fleste havde en tilknytning til Sund By Netværkets temagruppe om dokumen­tation og evaluering. Begge workshops havde til formål at afdække behovet og målrette GPS'en i forhold til målgruppens behov. Vores ambition var at kigge nærmere på, hvordan vi kan gøre arbejdet med evidens mere jordnært og til noget, som vi nemmere kan arbejde med i praksis.


Interviews

Parallelt blev der gennemført interviews med 15 udvalgte folkesundheds­aktører fra forsknings­institutioner, centrale myndigheder og institutioner, regioner og kommuner. Dette for at få forståelser og perspektiver fra forskellige positioner, herunder administrative niveauer, organisationer, institutioner og andre aktører, som har en stemme inden for evidens på folkesundheds­området.

Interviewene havde til formål at 1) belyse perspektiver på forskellige forståelser af evidens­begrebet i folkesundheds­arbejdet, 2) undersøge anvendelsen af evidens og 3) undersøge evidensens betydning i beslutnings­processer. Interview­personerne blev præsenteret for formålet: 'Formålet med denne GPS er at styrke evidens­informeret folkesundheds­arbejde ved at fremme mulighederne for en nuanceret og fælles forståelse af evidens, der kan benyttes på tværs af forskning, praksis og policy på folkesundhedsområdet'.

Interviewene, som varede ca. 30-45 minutter, blev gennemført som semi­strukturerede – dvs. ved brug af en interview­guide med mulighed for at stille uddybende spørgsmål og variere spørgsmåls­rækkefølgen. Informanterne blev inden interviewet informeret om, at det optages, trans­skriberes og efter­følgende anony­miseres. Det blev samtidig pointeret, at optagelsen kun benyttes til internt brug.


Baseret på udsagn og erfaringer fra workshops og interviews erfarede arbejds­gruppen, at der stadig er brug for, at vi taler om evidens i folkesundhed – og på denne baggrund blev der udarbejdet et dialog­værktøj, som kan under­støtte arbejdet med evidens i folkesundheds­arbejdet. På den nationale folkesundheds­konference/Folkesundhedsdagene i 2023 blev dette dialogværktøj afprøvet, og erfaringerne herfra anvendt til at kvalificere GPS'en.