Om os |
---|
Kontakt |
Bestyrelsen |
Generalforsamling |
Forskningsudvalg |
Konferenceudvalg |
Vedtægter 2022 |
DSFFs repræsentationer |
Internationalt |
Cookiedeklaration |
Tidligere forpersoner i DSFF |
Vore GPS'er |
---|
Evidensinformeret folkesundhedsarbejde |
Anbefalinger til en forpligtende tobaks- og nikotinforebyggelsespolitik |
Veje til etnisk lighed i sundhed |
GPS - Health Literacy |
GPS - Ensomhed |
Dansk Selskab for Folkesundhed har udarbejdet denne GPS (God Praksis i folkeSundhed) om evidensinformeret folkesundhedsarbejde, hvor vi giver vores bud på, hvordan vi systematisk kan arbejde sammen om at skabe og anvende den bedste tilgængelige evidens på folkesundhedsområdet.
Vi håber, at GPS'en vil fremme mange konstruktive diskussioner om brugen af evidens i folkesundhedsarbejdet på alle niveauer.
Prioritering står højt på den sundhedspolitiske dagsorden og er i stigende grad nødvendig for at håndtere den demografiske udvikling, de aktuelle og fremtidige sundhedsudfordringer, samt sundhedsvæsenets kapacitets- og rekrutteringsproblemer.
Sundhedsvidenskabelig evidens er et væsentligt element i prioritering af sundhedsopgaver og indsatser. Dette gælder også for sundhedsfremme og forebyggelse i folkesundhedsarbejdet. Her skal evidens sikre indsatser af høj kvalitet, samt at ressourcer anvendes effektivt og målrettet på indsatser eller strategier med dokumenteret effekt på folkesundheden.
I 2023 præsenterede Kommissionen for robusthed i sundhedsvæsenet sine anbefalinger, og understregede, at det er afgørende med 'en skarpere fagligt funderet prioritering af de tilbud, der giver mest sundhed for pengene'.
Den aktuelt nedsatte Sundhedsstrukturkommission fokuserer også på prioritering og kvalitet og fremhæver 'rammer for sundhedsfremmende og forebyggelsesindsatser med nationale kvalitetsstandarder på tværs af landets kommuner'.
Dansk Selskab for Folkesundhed (DSFF) giver med denne GPS om evidensinformeret folkesundhedsarbejde sit bidrag til, hvordan vi systematisk kan arbejde sammen om et udvidet evidensbegreb for at skabe og anvende den bedste tilgængelige viden, nemlig:
GPS'en er udgivet på DSFF's hjemmeside under 'Evidensinformeret folkesundhedsarbejde' (danskselskabforfolkesundhed.dk/evidens), som et dynamisk redskab til brug for beslutningstagere, administrative medarbejdere, fagprofessionelle og forskere på folkesundhedsområdet.
Et samlet blik på evidens inden for sundhedsfremme og forebyggelse har i en dansk sammenhæng ligget i dvale. Sundhedsstyrelsens seneste publikation Evidens i forebyggelsen udkom i 2007. Det er vores håb, at denne GPS vil styrke vores fælles forståelse for evidens i folkesundhedsarbejdet og bidrage til et evidensinformeret samarbejde om at fastholde og øge befolkningens sundhed lokalt og nationalt.
Aarhus, maj 2024
Helle Terkildsen Maindal
Forperson for Dansk Selskab for Folkesundhed
Christina Bjørk Petersen
Kommende forperson for Dansk Selskab for Folkesundhed
Folkesundhedsarbejdet er de rammer og indsatser, som offentlige, private og civilsamfundsaktører skaber for at fremme borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel. Folkesundhedsarbejdet indeholder et bredt spektrum af tiltag fra lovgivning og regulering til sundhedsydelser og konkrete borgernære indsatser. Folkesundhed er et komplekst felt, idet sundhedsmæssige udfordringer ikke kan reduceres til enkle årsag-virkningssammenhænge, men snarere involverer en række faktorer, der påvirker hinanden på komplekse måder. Disse faktorer kan omfatte sociale, økonomiske, kulturelle, biologiske og miljømæssige elementer. Håndtering af kompleksiteten kræver en tværfaglig tilgang og anvendelse af forskellige metoder og viden fra forskellige discipliner for at udvikle effektive løsninger.
Inden for sundhedsområdet er det klassiske sundhedsvidenskabelige evidensbegreb meget benyttet. Dette begreb er primært udviklet for at minimere usikkerheden omkring kliniske beslutninger og har rødder i en naturvidenskabelig tilgang til sundhedsforskning. Her er metaanalyser baseret på randomiserede, kontrollerede studier øverst i hierarkiet, og enkelte casestudier og ekspertudsagn er placeret nederst. Denne tilgang kan ikke informere alle elementer af folkesundhedsarbejdet, da folkesundhedsområdet på mange områder adskiller sig fra det medicinske område. Både når det gælder forskellige befolkningsgrupper, de mulige studiedesign, der skal tilføre forskning og praksis ny viden, og når det gælder de omgivelser og den kontekst, hvor interventioner finder sted. Med denne GPS om evidensinformeret folkesundhedsarbejde, argumenterer vi derfor for en bredere forståelse af evidens i folkesundhedsarbejdet.
Sådan definerer vi evidensNår man taler om 'evidens' inden for folkesundhedsarbejdet, betyder det ikke, at man har fundet den ultimative sandhed eller et afgørende bevis. Det betyder blot, at resultaterne fra flere gode og passende undersøgelser peger i samme retning. Hvis mange veludførte studier viser det samme, betragtes det som stærk evidens for en bestemt løsning eller problemstilling. Er der derimod kun få studier, eller er de ikke så godt udført, anses evidensen for at være svagere. Der kan opstå situationer, hvor forskellige studier viser forskellige resultater, eller der måske ikke findes nok studier om et bestemt emne. I disse tilfælde siger man, at der er utilstrækkelig eller ingen evidens. Det er vigtigt at bemærke, at de resultater, man støtter sig til, ikke nødvendigvis skal være offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter. De kan også komme fra rapporter eller store statistikdatabaser. For at man kan betragte resultaterne fra disse kilder som troværdige, er det essentielt, at de er udarbejdet ved hjælp af metoder, der er bredt accepteret og anerkendt inden for det forskningsområde, der er relevant for folkesundhedsarbejdet. |
Evidensinformeret praksis indebærer, at man aktivt anvender dokumenteret viden fra videnskabelig forskning for at informere beslutningstagning og udvikle strategier, der effektivt og målrettet forbedrer sundhed. Ved at arbejde målrettet og systematisk med evidens sikres, at ressourcerne allokeres til de områder, hvor de vil have størst positiv indvirkning på befolkningens sundhed. Altså at de indsatser og sundhedsydelser, der leveres, er effektive, og at økonomiske og menneskelige ressourcer, der investeres i forebyggelse, bruges ansvarligt. Derfor har vi også behov for mere viden om, hvad der virker, for hvem, under hvilke omstændigheder og med hvilke ressourcer. Og også hvad der ikke virker.
Evidensbegrebet er imidlertid ikke entydigt. Inden for forskellige faglige discipliner kan der være forskellige forståelser af, hvad evidens er, og hvordan evidens skabes og opnås. Vi har megen viden om bestemte sundhedsproblemer og risikofaktorer. Vi har også nogen viden om, hvad der fremmer sundhed og forebygger sygdom under kontrollerede forhold. Vi ved dog også, at de fleste sundhedsudfordringer ikke kan forklares simpelt ved enkeltstående årsag-virkningssammenhænge. I stedet forklares de ofte ved en kompleks vifte af faktorer, der påvirker hinanden på komplekse måder. Løsningen på disse komplekse udfordringer kræver en tilgang, der går på tværs af faggrænser og involverer brugen af forskellige metoder og viden fra forskellige discipliner.
Når vi spørger: virker det?, så har det sin oprindelse i en traditionel og snæver hierarkisk opfattelse af evidens. Og netop det snævre evidensbegreb er ikke fyldestgørende inden for folkesundhedsvidenskab. Formålet med et bredt evidensbegreb er at kunne rumme den kompleksitet, der findes inden for folkesundhedsområdet og tage højde for den kontekst, hvori folkesundhedsinitiativer implementeres.
Der kan også være forskellige opfattelser blandt forskere, praktikere, beslutningstagere og politikere, som beskæftiger sig med folkesundhed. Svaret på spørgsmålet: Er der evidens? kan derfor skabe debat, misforståelser og uenighed. Vores mål med denne GPS er at bidrage til en mere kvalificeret debat om evidensinformeret folkesundhedsarbejde.
I Dansk Selskab for Folkesundhed ser vi evidensinformeret folkesundhedsarbejde som en proces, hvor beslutninger om folkesundhedstiltag træffes på baggrund af den bedste tilgængelige evidens opnået gennem forskningsbaseret viden. Anvendelsen af evidens skal sættes i relation til den største nytteværdi i den aktuelle situation.
Vi anvender betegnelsen 'evidensinformeret folkesundhedsarbejde' for at fremhæve vigtigheden af at kombinere forskellige former for evidens med viden om den aktuelle kontekst og ressourcer samt med de præferencer og behov, der er blandt beslutningstagere, fagpersoner, patienter og borgere.
Kultur, viden, politiske præferencer og økonomiske forhold kan påvirke, hvordan evidens anvendes i folkesundhedsarbejdet. En ureflekteret tilgang til evidens kan resultere i en selektiv anvendelse af evidens, fx at evidens bruges til at retfærdiggøre en beslutning, der allerede er truffet, eller at evidens bruges til at retfærdiggøre politiske mål.
Erfaring og refleksiv praksis blandt fagprofessionelle kan fremme en relevant og ikke-selektiv brug af evidens.
En evidensinformeret tilgang til folkesundhedsarbejdet, der bygger på et bredt helhedsorienteret evidensbegreb, indebærer en systematisk og kritisk vurdering af evidens, herunder dens relevans, kvalitet og styrke samt løbende monitorering, dokumentation og evaluering af implementering og effekt af folkesundhedstiltag.
Forskning og praksis udvikles sideløbende, og der bør etableres et tæt fællesskab og et samarbejde. Praksis skal arbejde evidensinformeret med viden opnået gennem forskning, og praksis skal opsamle viden og erfaringer, som bidrager til at informere og justere interventioner, både lokalt og i forskningsregi (monitorering, dokumentation og evaluering). Forskning skal arbejde for et bredt evidensbegreb, der ikke begrænser sig til spørgsmålet om "hvad der virker", men indbefatter spørgsmål såsom hvad virker, for hvem, under hvilke omstændigheder og med hvilke ressourcer? Det er således et fælles ansvar at arbejde evidensinformeret i udformningen af politikker og praksis på området.
På siderne herunder kan du finde vores dialogværktøj, gode råd til, hvordan man finder evidensen og en række cases. Du vil også kunne læse mere om baggrunden for GPS'en, og hvordan vi har udarbejdet den.
Download det dialogværktøj, som vi har udviklet for at styrke den konstruktive dialog og debat mellem forskere, praktikere og beslutningstagere, herunder ledere og politikere på tværs af faglige skel og sektorer.
Vi har samlet nogle kilder, hvor man kan finde den evidens, der kan indgå i det evidensinformerede arbejde.
Her findes en række case-beskrivelser, der kan give inspiration til at anvende de forskellige typer af evidens, som er introduceret i dialogværktøjet.
Læs om vores metode til indhentning af baggrundsviden om behovet for en GPS om evidensinformeret folkesundhedsarbejde og det eksisterende syn på emnet blandt målgrupperne.
Følgende medlemmer af Dansk Selskab for Folkesundhed har bidraget til udarbejdelsen af GPS'en: Ole Nørgaard, Katrine Finke, Anders Blædel Gottlieb Hansen, Jan Andersson, Kirsten Vinther Jensen, Anna Mygind Rasmussen, Louise Theilgaard Nikolajsen, Nana Folmann Hempler, Christina Bjørk Pedersen og Helle Terkildsen Maindal. Vi vil gerne rette en stor tak til Naja Hulvej Rod (Vidensråd for Forebyggelse), Signe Smith Jervelund (Københavns Universitet) og Charlotte Glümer (Center for Diabetes og Hjertesygdomme, Københavns Kommune) for deres konstruktive kommentarer. |
CVR. 2909 3970
Fysisk post kun efter aftale
administration@dsff.dk
Tlf.: +45 7060 5845